top of page

6. Kennis delen en wetenschap beoefenen

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:

De fysiotherapeut handelt volgens de principes van Evidence Based Practice, levert een bijdrage aan de ontwikkeling, instandhouding en toepassing van klinische expertise van zichzelf en anderen en levert een bijdrage aan wetenschappelijke onderbouwing van het fysiotherapeutisch handelen. Hierbij handelt hij daarbij volgens de daaraan gekoppelde wet- en regelgeving en draagt bij aan de innovatie om nieuwe kennis en procedures te ontwikkelen en kennis te verspreiden

 

Eigen definitie:
De fysiotherapeut handelt volgens de principes van EBP, levert een bijdrage aan de ontwikkeling, instandhouding en toepassing van klinische kennis van zichzelf en anderen en levert een bijdrage aan wetenschappelijke onderbouwing van het fysiotherapeutisch handelen. Ook helpt hij aan het bijdragen van nieuwe wetenschappelijke informatie wanneer nodig is.
Kennis delen op de opleiding zelf kun je zien als kennis over jou algemene kennis in het vak fysiotherapie delen aan medestudenten. Help ze wanneer nodig is en zorg dat jij zelf de literatuur leert die je aangeschreven wordt.

 

Deze competentie wordt onderverdeeld in 4 onderdelen:

6.1 De fysiotherapeut bevordert de kennis van de cliënt, zijn naasten en/of andere

      betrokkenen, collegae en andere betrokken professionals en mantelzorgers

 

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:

Hierbij ontwerpt de fysiotherapeut strategieën ter bevordering van kennis. Ook verzamelt, selecteert en ontwerpt voorlichtings- en instructiemateriaal. Houdt voordrachten en voert leerprocessen. Bij congressen levert hij een bijdrage aan vak inhoudelijkheid hiervan.

 

Eigen definitie:
De fysiotherapeut zorgt voor bevordering van kennis en zorgt voor  juiste voorlichtings- en instructiemateriaal. Ook presenteert en voert leerprocessen wanneer nodig is. Bij congressen zorgt de fysiotherapeut voor een bijdrage aan de vak inhoudelijkheid.

 

6.2 De fysiotherapeut draagt bij aan wetenschappelijke onderbouwing van het

      fysiotherapeutisch handelen en werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek.

 

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:

De fysiotherapeut signaleert beperkingen van bestaande kennis in de beroepspraktijk en in het kennisdomein en onderneemt actie. Ook kan hij praktijkproblemen vertalen in termen van wetenschappelijke onderzoeksvragen. De fysiotherapeut verzamelt en levert data voor wetenschappelijk en/of praktijkgericht onderzoek, dit volgens de juiste wet- en regelgeving.

 

Eigen definitie:

De fysiotherapeut zorgt ervoor dat de data die hij verzamelt en levert voor wetenschappelijk en/of praktijkgericht onderzoek volgens de wet- en regelgeving is.

 

 

6.3 De fysiotherapeut past wetenschappelijke informatie kritisch toe. De fysiotherapeut

      ontwikkelt en voert een persoonlijk ontwikkelplan uit. 

 

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:

De fysiotherapeut verzamelt en interpreteert gegevens uit (internationale) wetenschappelijk literatuur. Ook past hij deze gegevens toe volgens principes van Evidence Based Practice en hanteert hij richtlijnen op kritische wijze.

 

Eigen definitie:

De fysiotherapeut werkt volgens aangeschreven richtlijnen en zorgt ervoor dat zijn gegevens volgens het principe van Evidence Bases Practice is.

 

6. 4 De fysiotherapeut ontwikkelt en voert een persoonlijk ontwikkelplan uit.

 

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:

De fysiotherapeut reflecteert en evalueert aan de hand van eigen verwachtingen kritisch op het eigen handelen binnen het fysiotherapeutische hulpverleningsproces. Hij vraagt aan anderen om feedback op het eigen reflectieproces en stelt kritische vragen over zijn professioneel handelen dit gerelateerd aan door anderen eerder uitgesproken verwachtingen. Ook stelt hij persoonlijke leerdoelen en kiest geschikte leerstrategieën en neem daarom deel aan cursussen, congressen.  

 

Eigen definitie:
De fysiotherapeut vraag om feedback en doet wat met deze feedback. Hij wilt zijn eigen kennis vergroten en neemt hierom deel aan cursussen en congressen. 

 

 

​

​

Ik voldoe bij deze competentie aan niveau 3. Dit omdat ik specialistische kennis heb van een deelgebied. Ik heb de mogelijkheid gehad om kennis van relevante disciplines toe te passen bij complexe vraagstukken. Ik heb relevante informatie kunnen beoordelen op hun waarde om zo de problemen op te kunnen lossen bij vraagstukken. Tijdens mijn stages heb ik als stageopdrachten casuïstiek volgens de principes van EBP uitgewerkt en heb ik hiervan een case report gemaakt. Tijdens FLP6 hebben wij als projectgroep een zorgpakket voor een parkinson patiënt gemaakt. Dit zorgpakket hebben wij kunnen maken doormiddel van onze klinische expertise en met name de EPB informatie die wij in deze periode hebben weten te bemachtigen. Met een klasgenootje heb ik ook eerder opgehaalde kennis met eerstejaars fysiotherapie studenten gedeeld tijdens BGLSK om hun te begeleiden. Ook bij mijn afgelopen stage heb ik mijn kennis mogen delen met cliënten die in de praktijk behandelt werden. Als afstudeeropdracht heb ik gezamenlijk met een partner een onderzoek geschreven over de effectiviteit van verschillende soorten patiënteneducatie op de kwaliteit van leven bij patiënten na een myocardinfarct. Hieruit is te zien dat ik gegeven uit wetenschappelijk literatuur verzamel en dit ook deel met andere.

​

Dit kom ik tegen in: 
  • Stage EFLP-1, 2 en 3
  • Methodisch werken 
  • BGLSK
​
Bewijsstukken:
  • Beoordeling profilering
  • Stage EFLP-1, 2 en 3 eindbeoordeling 
  • Methodisch werken eindbeoordeling
  • Beroepsopdracht

 

Mijn ontwikkeling

© 2023 by Nienke van Til. Proudly created with Wix.com

bottom of page