top of page

4. Professioneel handelen

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:

De fysiotherapeut levert hoogstaande cliënten zorg op een integere, oprechte en betrokken wijze. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn handelen en bewaart weloverwogen een balans tussen persoonlijke en professionele rollen. Hij kent de grenzen van zijn competenties en handelt daarbinnen, of schakelt andere deskundigen in. Hij stelt zich toetsbaar en transparant op. Hij onderkent ethische dilemma’s, heeft inzicht in ethische normen en houdt zich aan de wetgeving.

 

Eigen definitie:
De fysiotherapeut neemt verantwoordelijkheid voor zijn handelen en weet wat hij doet. In het geval de fysiotherapeut buiten de grenzen van zijn competenties komt schakelt hij een deskundigen in. De fysiotherapeut houdt zich aan de wetgeving en zorgt ervoor dat er op een vertrouwelijke wijze met de gegevens van de cliënt wordt omgegaan.
Deze studie dient er ook professioneel gehandeld te worden. Wanneer er praktijklessen zijn is het belangrijk om professioneel te handelen. Medestudenten waarop jij oefent moet je zien als echte cliënten.  Ook in groepsopdrachten hoor je je professioneel opstellen door samen in groepsverband juiste beslissingen te maken.

 

Deze competentie wordt onderverdeeld in 4 onderdelen:

4.1 De fysiotherapeut toont zich in de relatie met de cliënt een professionele hulpverlener
 

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:

Hierbij registreert en verzorgt de fysiotherapeut de verslaglegging. Ook respecteert hij de grenzen van zijn beroepsdomein, draagt verantwoordelijkheid en is daarop aanspreekbaar. De fysiotherapeut moet methodisch, expliciet en doelmatig handelen waar bij hij zich vakbekwaam, aandachtig ontvankelijk en gewetensvol toont.

 

Eigen definitie:

De fysiotherapeut zorgt er hierbij voor dat de verslaglegging juist genoteerd wordt. Hij draagt verantwoordelijkheid en mag daarop ook aangesproken worden. Ook handelt hij op een juiste fysiotherapeutische manier en toont zich aandachtig, ontvankelijk, gewetensvol en vakbekwaamd op.​


4.2 De fysiotherapeut toont zich binnen interprofessionele relaties een professionele
      hulpverlener
 

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:
De fysiotherapeut gebruikt de punten van 4.1. Als extra punt adviseert de fysiotherapeut en geeft consult aan collega’s binnen en buiten de organisatie waar hij werkzaam is.

 

Eigen definitie:
De fysiotherapeut gebruikt de punten van 4.1. Als extra punt adviseert de fysiotherapeut en raad aan collega’s binnen en buiten de organisatie waar hij werkzaam is.


4.3 De fysiotherapeut toont adequaat professioneel gedrag.

 

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:
De fysiotherapeut geeft morele gevoeligheid. Hij fundeert en legitimeert zijn morele afwegingen en vraagt andere om een kritische toetsing hierover. Ook draagt en toont hij verantwoordelijkheid voor morele afwegingen. Bij het gepresenteerde gezondheidsprobleem stelt hij zich de vraag wat ‘goed doen’ is en relateert zijn antwoord aan belangen van de cliënt, zijn eigen belangen, die van betrokkenen en maatschappelijke belangen.

 

Eigen definitie:
De fysiotherapeut toont gevoeligheid. Noteert zijn morele afwegingen en vraagt ander om een kritische toetsing hierover. Hierbij draagt en toont hij verantwoordelijkheid voor zijn morele afwegingen. De fysiotherapeut vraag zich bij het probleem af wat de juiste manier is voor het verhelpen van het gezondheidsprobleem en legt dit ook bij de cliënt en betrokkenen voor. 


4.4 De fysiotherapeut oefent het beroep uit naar de gebruikelijke ethische normen van het
      beroep
 

Kort volgens competentieprofiel opleiding fysiotherapie Amsterdam 2015:
De fysiotherapeut houdt zich aan de juridische, ethische en medische gedragsregels en herkent ethische dilemma’s. Hierbij herkent hij onprofessioneel gedrag en reageert hier ook op.

 

Eigen definitie:
De fysiotherapeut houdt zich aan de algemene gedragsregels en herkent problemen die afwijken uit deze gedragsregels. Ook herkent en reageert hij op onprofessioneel gedrag.

 

 

​

​

​

Ik functioneer bij deze competentie op niveau 3. Dit omdat ik verantwoordelijkheid heb voor mijn handelen en wanneer ik buiten mijn kennen om zou moeten handelen weet en durf ik hulp in te schakelen bij collega's. Ook heb ik samengewerkt met collega’s, kan initiatief nemen en kan ik de kwaliteit van mijn werk goed bewaken. Ik kan in het beroep methodisch en reflectief de meest voorkomende problemen definiëren, analyseren, oplossen en evalueren. Na de feedback op mijn D&T toets FLP5 heb ik ook mijn uiterste best gedaan om mijn professionele houding tegenover de patiënten te verbeteren. Dit is aan de beoordelingen van de andere D&T toetsen die daarop volgde dan ook goed te zien. Daarbij geef ik nu dus meer morele gevoeligheid en let ik daarbij op mijn houding tegenover de patiënt. In mijn afstudeerstage is ook te zien dat mijn professionele handelen aanzienlijk verbeterd is en hier eigenlijk niets meer op aan te merken was. 

​

Dit kom ik tegen in: 
  • Stage EFLP-1, 2 en 3
  • Integratie Fysiotherapie 
  • Werkplaats 
  • Methodisch Werken 
 
Bewijsstukken:
  • Eindbeoordeling stage EFLP-1, 2 en 3
  • Methodisch werken eindbeoordelingen
  • D&T FLP 5, 6 en 7 
  • Werkplaats beoordeling  

Mijn ontwikkeling

© 2023 by Nienke van Til. Proudly created with Wix.com

bottom of page